Syksy alkaa olla kauneimmillaan ja satokausi parhaimmillaan. Mättäät on punaisenaan puolukoita, tuota Suomalaista superfoodia. Miksipä et siis kävisi keräämässä niitä talveksi säilöön. Puolukkahan on siitä hyvä marja että se säilyy vaikka jääkaapissa. Itse säilön puolukat yleensä pakastimeen kokonaisina sekä survoksena jääkaappiin ja nimim. kokemusta on, että survos säilyy jopa 1,5v syötävänä. Ohje survokseen löytyy alempaa. Puolukka kasvaa kangasmetsissä (yleensä mäntymetsää) ja parhaat mättäät saattavat löytyä tienvarresta hakkuuaukeilta. Jos olet kokematon metsässä liikkuja niin ota kaveri mukaan ja menkää paikkaan josta varmasti osaatte pois. Aivan tienvarresta ei kannata kerätä, koska mukana saat ainakin hiekkaa...

Vinkkinä opiskelijoille ja kotiäideille:

Menkää marjametsään porukalla. Nyyttikestit ja juoruilu hoituvat siinä samalla. Mikäli mukana on lapsia niin yksi voi aina viihdyttää heitä ja loput kerää. Vuoron vaihto vaikka puolen tunnin välein. Ja uskokaa tai älkää: lapset nauttivat marjojen keräämisestä! Pienet kipot vain käteen niin voi sitä riemua kun sinne muutama marja sattuu osumaan. Ja samalla hoidetaan päivän vitamiiniannos, ulkoilu sekä uusiin makuihin totuttelu.

Opiskelijat kun tunnetusti ovat nuukaa porukkaa niin jakakaa kulut. Yhden autolla liikkeelle, toinen tekee eväät, kolmas ostaa marjapoimurin  ja sangon (jos ei satu jo kotoa löytymään). Hyödyntäkää kirpparit ja alekorit!!! Kirppareilta tekee löytöjä;)

Ja tässä lupaamani ohje puolukkasurvokselle...

litra puolukoita

0,5-1dl sokeria (maun mukaan enemmän tai vähemmän)

Survo puolukat esim sauvasekoittimella, perunasurvimella tmv siten että rakenne rikkoutuu. Lisää sokeri ja sekoita. Säilö esim. kannelliseen sankkoon, rasiaan, purkkiin tmv. Säilytä jääkaapissa ja käytä leivontaan, puuroon, jugurttiin, sämpylöihin, smootheihin yms. Huom! Survos muuttuu tummanpunaiseksi ja se kuuluu asiaan:)

 

Myös kotimaiset omenat alkavat olla kypsiä ja ovat mitä parhainta evästä. Omenaa voi säilöä myös monella tapaa: hillona, survoksena (pakastettava), viipaleina, lohkoina, tuoremehuna... Kannattaa kysellä tuttavilta onko millainen satokausi ja saatat saada kasiillisen omenoita ilmaiseksi. PIhassamme kasvavat omenapuut ainakin notkuvat punaisenaan ja itse olen antanut niitä kaikille halukkaille. Omena on hyvä lisä esim. sämpylöissä ja soppana. Kotimaiset omenat ovat yleensä puhtaita torjunta-aineista, joten niitä voi huoletta syödä kuorineenkin. Monet heittävät omenoita menemään tummien kohtien takia. Taas ruuan tuhlaamista. Ota tumma kohta pois niin loppu on syömäkelpoista. Helppoa ja yksinkertaista.

Vinkki:

kiepauta yksittäiset omenat sanomalehteen ja asettele laatikkoon. Vie laatikko viileään (esim. mehukellari) niin omenat säilyvät jopa jouluun asti.

Kaura-omenapuuro koko perheelle (4-5hlölle)

1,5litraa vettä

n. 5-6dl (pika)kaurahiutaleita

2-3 omenaa raasteena/ lohkoina tai

1-2dl survoksena. (hillokin käy)

ripaus kanelia ja sokeria maun mukaan

Kiehauta vesi. Lisää kaurahiutaleet ja omenalohkot tai raaste. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Mikäli käytät tavallisia kaurahiutaleita anna kiehua pidempään. Sekoita muutaman kerran jotta omenat muussautuvat puuron sekaan. Annostele lautasille ja ripauta päälle kanelia ja sokeria mikäli haluat. Nauti!

Annoksen hinta n. 0,2€ (karkea arvio!)