Oletko koskaan maistanut kaupassa myytäviä vauvojen liha/kalasoseita? Kamalan makuisia eväitä. Vitamiinit ja rasvat ym niissä on kohdillaan, mutta miksi ne eivät maistu millekkään? Vauvojen soseita on helppo tehdä myös itse. Itse tekemällä säästät rahaa ja ennenkaikkea tiedät varmasti mitä lapsesi ruoka sisältää. Kaupan soseissahan on monesti täytteenä esim. tapiokatärkkelystä jolla ei mielestäni ole mitään ravintoarvoa lapselle.

Ensimmäiselle lapselleni yritin tehdä soseita itse, mutta ne eivät maistuneet hänelle millään (lue rivien välistä: äiti ei osannut niitä tehdä), toiselle lapsellemme en muista niitä tehneeni, mutta tälle kolmennelle olen tehnyt kaikki kasvis ja lihasoseet itse ja maistuvat paremmin kuin kaupan soseet. Vauvan ruuissa voi käyttää mausteina yrttejä, esim. persilija, tilli ja erilaiset SUOLATTOMAT yrttiseokset ovat hyviä. Lihoista kannattaa valita (ehdottomasti kotimaista, mielellään luomua) laadukasta ja vähärasvaista lihaa. Jos haluaa välttämättä käyttää jauhelihaa niin paistijauheliha on parasta. Halvemmat jauhelihat sisältävät kalvoja ym huonoja ruhon osia, joita en ainakaan minä syötä lapsilleni. Ja nyt kun joku kauhistelee, että miten raskii jotain pihvilihaa ostaa niin mietippä: ostat vaikka 100g filettä, maksaa n. 3€ (?) mutta siitä määrästä saat lapsellesi monta annosta ja jos ostat kaupasta 3lihasosepurkkia niin saat laittaa saman rahan. Pieni lapsihan ei sitä lihaa tarvitse kuin pari rkl viikko. Näin luin jostakin, korjatkaa jos olen väärässä. Kaloista itse suosin lohta. Se sisältää paljon hyvää rasvaa ja maistuu myös hyvälle. Kala ja liha kannattaa ostaa aina tuoreena, mielellään lihatiskistä, ja kalan kun ostaa fileenä ja pyytää ruodottomana niin soseeen tekeminen on helppoa. Jos ostat valmiiksi pakattua lihaa kalaa tai kanaa niin muista tarkastaa tuoteseloste suolan varalta. esim maustamattomat broilerit sisältävät usein suolaa. Ota siis suolaton vaihtoehto.

Soseita valmistan yleensä siten että keitän kasvikset ensin omaksi soseekseen ja pakastan pilttipurkeissa. Lihan keitän mausteliemessä pehmeäksi, soseutan ja pakastan jääpalarasiassa. Tai sitten teen valmista keittoa tai pataruokaa. Pataruoka on helpoin keino valmistaa ruokaa. Kaikki ainekset vaan uunin kestävään astiaan ja uuniin. Miedolle lämmölle (esim. 150 astetta) vaikka ulkoilun ajaksi ja kotiin tullessa on ruoka valmista. Tänään tein 7kk pojallemme kalakeittoa, johon alla ohje. Samalla reseptillä onnistuu myös keitto koko perheelle. Aikuiset voivat lisätä suolaa lautaselleen mikäli sitä tuntuvat kaipaavan.

Tässä ohje kalakeittoon. Tällä ohjeella tuli n. 6 piltti purkillista. Lohen määrää kannattaa hieman vähentää jos lapsi vasta aloittelee kalan maistelua. Annoksen hinnaksi tuli n. 0,8€.

4 keskikokoista perunaa

0,5 litraa vettä

n. 200g lohta

pala sipulia (tai ruokosipulia pikkuinen tupsu)

ripaus maustepippuria tai valkopippuria !!!VAIN RIPAUS!!!

tilliä (tuoretta tai kuivattua)

(korviketta tai äidinmaitoa)

Kuori ja lohko perunat. Kiehauta ne tillillä ja pippurilla maustetussa vedessä. paloittele kala (tarkasta onko ruodon pätkiä jäänyt: vetäise sormella keskeltä filettä edes takaisin niin tunnet mahdolliset ruodot) ja lisää kattilaan. Anna kiehua hiljalleen hetki. Soseuta. Jso seos näyttää liian tönköltä lisää korviketta tai äidinmaitoa. Sekoita, jäähdytä ja jaa sose pestyihin purkkeihin tai vaikka minigrip pusseihin. Pakasta.