Tässä ohje todella meheviin sämpylöihin, joihin voi käyttää lähes mitä tahansa jääkaapista löytyvää porkkanan ja juuston jämistä lähtien.

perustaikina:

o,5 litraa vettä

2pss kuivahiivaa tai pala tuoretta

tl suolaa

2-3 dl hiutaleita ja /tai leseitä mitä sattuu olemaan

n. 1kg vehnä ja/tai sämpylä jauhoja

1dl öljyä tai 50-100g sulatettua voita tai margariiniä

1 muna

lisukkeet: (esim. näistä noin 2-3dl yhteensä)

kesäkurpitsaa raastettuna,

porkkanaa raastettuna, juustoraastetta, maustettua tuorejuustoa,

yrttisilppua (tätä riittää vaikka teelusikallinen mausteeksi), tähteeksi jäänyttä puuroa, siemeniä

Sekoita tuorehiiva lämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa lisää se vasta jauhojen kanssa. Lisää suola, muna, osa jauhoista, hiutaleet tai leseet ja rasva. Sekoita kunnolla. Lisää tämän jälkeen haluamasi lisukkeet. Sekoita. Sitten ala vaivata taikinaa käsin tai yleiskoneella jos sellainen on. Lisää jauhoja kunnes taikina alkaa irrota kupin reunoilta ja käsistä. Riippuen lisukkeista jauhoja voi mennä alle tai yli kilo. Vaivaa taikinaa vielä hetki. Taikina saa jäädä hieman löysäksi mutta sen on oltava kuitenkin sellaista jota voit käsitellä. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinalla peitettynä. Anna kohota vähintään 15min. Tämän jälkeen levitä pydälle reilusti jauhoja. Kippaa taikina jauhojen päälle ja kääntele taikinaa siten että jauhoja on joka puolella. Vaivaa taikinaa pöydällä vielä hetki jotta jauhot sekoittuvat kunnolla. Lisää tarvittaessa jauhoja pöydälle jo se meinaa tarttua kiinni. Tee pitkoksi, leikkaa paloiksi ja pyöritä sämpylöiksi pellille. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Anna sämpylöitten kohota sen aikaa kun uuni lämpiää. Paista keskitasolla n. 10-15min kunnes pinta on saanut kauniin ruskean sävyn.

PS. Porkkana ja kesäkurpitsa eivät maistu sämpylässä millekkään joten näin saat helposti lapsille lisää kasviksia ruokavalioon;) Jos sinulla sattuu olemaan kiire jätä ensimmäinen kohottaminen väliin. Kippaa taikina vaivaamisen jälkeen suoraan jauhotetulle pöydälle, leivo sämpylöiksi ja paista heti. Sämpylöistä ei tule ihan niin kauniita, mutta hyviä ne ovat silti:)

VINKKI VIELÄ: Mitä löysempänä saat taikinan käsiteltyä sitä pehmeämmät sämpylät saat