Olen miettinyt kuinka tehdä pullaa ilman rasvaa. No, nytpä tuli kokeiltua ja voin sanoa että hyvää on! Itse käytin taikinaan omenahilloa, mutta esim omenasurvos, puolukkasurvos, puolukkahillo, ehkä jopa sokeroimattomat soseet kuten päärynä käyvät varmasti yhtä hyvin. Nyt käytin omenahilloa koska sitä sattui olemaan sopivasti saatavilla. Lopputulos oli mehevä ja makea. Täytteeksi laitoin samaa hilloa kuin taikinaan, kanelia ja vaniljasokeria. Kanelia olisi saanut olla reilusti, koska nyt maistui lähinnä mieto omena. Ohje on rasvaton ja maidoton. Mikäli käytät hilloa tai sokeroitua survosta vähennä perusohjeessa olevan sokerin määrää ainakin puolella desillä. Ja tässä siis ohje:

0,5 litraa lämmintä vettä

1,5dl sokeria

1rkl kardemummaa

1pss kuivahiivaa tai puoli palaa tavallista

ripaus suolaa

1 muna (+1 voiteluun)

n. kilo vehnäjauhoja

vajaa dl marja- tai omenasosetta/hilloa

täytteeseen:

sosetta

kanelia

vanilja tai vanilliinisokeria

Sekoita veteen sokeri, kardemumma, muna, osa jauhoista joissa kuivahiiva mukana. Palahiiva sekoitetaan suoraan veteen. Lisää jauhoja jotta koostumuksesta tulee vellimäinen. Lisää suola ja sose. Lisää jauhoja ja ala vaivata taikinaa. Lisää jauhoja vähitellen, jottei taikinasta tule liian kovaa. Kun taikina alkaa irrota käsistä ja kupin reunoilta peittele kuppi ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna taikinan kohota 15-30min. Jauhota pöytä ja kippaa taikina jauhojen päälle. Vaivaa hetki. Lisää jauhoja pöydälle. Taputtele tai kaulitse taikinasta 30x40cm kokoinen levy. laita levylle täytteet ja rullaa levy kääröksi. Aseta irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperia. Leikkaa kääröstä n. 4-5cm pituisia palasia ja aseta palaset leikkuu pinta ylöspäin vuokan pohjalle siten että ensin pala keskelle ja sitten reunoille. Jätä reilut välit, koska pullat kohoavat paistuessaan paljon. Jätä kohoamaan uunin lämpenemisen ajaksi. Voitele munalla ja riputtele päälle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista alatasolla 200 asteessa n. 20min.

Sama vinkki kuin sämpylä ja rieskataikinalle: mitä pehmeämpi taikina sitä pehmeämmät pullat:)